100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Ako sa vyhnúť FOMO vo svete manažérov

11. október 2023
Ako sa vyhnúť FOMO vo svete manažérov

FOMO, teda  "Fear of Missing Out," je psychologický jav, ktorý mnohí z nás poznajú. Je to pocit, keď sa obávate, že zmeškáte niečo zaujímavé alebo dôležité, čo robia ostatní. Tento jav je v súčasnosti bežný v profesionálnom živote manažérov a môže mať významný vplyv na ich rozhodovanie a psychickú pohodu. V tomto článku sa pozrieme na to, čo FOMO znamená pre manažérov, ako sa prejavuje a ako mu možno predchádzať alebo ho riešiť.

Čo je FOMO?

FOMO sa často vyskytuje v kontexte sociálnych médií a osobného života, keď ľudia sledujú žiarivé a zdanlivo dokonalé životy svojich priateľov a majú pocit, že im niečo zásadné uniklo. V profesionálnom živote vedúcich pracovníkov môže mať tento pocit viacero podôb. Môžu sa napríklad obávať, že im uniká dôležitá príležitosť na trhu alebo že ich konkurenti a kolegovia dosahujú úspech, ktorý im uniká.

FOMO môže byť motivujúci, ale môže byť aj stresujúci a vyčerpávajúci. Manažéri, ktorí podľahnú FOMO, môžu mať sklon k impulzívnemu rozhodovaniu a často sa snažia byť všade naraz, čo môže spôsobiť zníženie produktivity alebo dokonca vyhorenie.

Ako sa FOMO prejavuje u manažérov?

  • Nadmerná aktivita: manažéri trpiaci FOMO sa často snažia zapájať do všetkých druhov aktivít, projektov a stretnutí. To môže viesť k zlému manažmentu času a rozptýlenej pozornosti.

  • Neustále porovnávanie: Neustále porovnávajú svoj úspech s úspechom svojich rovesníkov, čo môže viesť k pocitom nedostatočnosti.

  • Strach z odmietnutia: majú tendenciu súhlasiť so všetkými požiadavkami, pretože sa obávajú, že v prípade odmietnutia by mohli niečo dôležité zmeškať.

  • Neustále sledovanie udalostí a správ: Trávia príliš veľa času sledovaním noviniek a udalostí v odvetví, čo im môže odčerpávať energiu.

  • Závislosť na uznaní od druhých: Potrebujú neustále uznanie od druhých, aby sa cítili dôležití.

Ako predchádzať a riešiť FOMO v profesionálnom živote manažérov?

1. Sebareflexia

Je dôležité začať sebareflexiou a uvedomiť si, že nie je možné byť všade a robiť všetko a stále. Každý má obmedzený čas a zdroje. Zamyslite sa nad tým, čo je pre vás skutočne dôležité a čo vás napĺňa. Môže to byť rozvoj vášho tímu, strategické rozhodovanie alebo inovácie. Stanovenie priorít vám pomôže zamerať sa na to, čo je kľúčové pre váš profesionálny rast.

2. Stanovte si ciele

Definovanie jasných kariérnych cieľov vám umožní zamerať sa na to, čo je pre vás najdôležitejšie. Ak máte jasnú predstavu o tom, kam smerujete, budete môcť lepšie filtrovať rôzne príležitosti a rozhodovať sa, ktoré vás posunú bližšie k vašim cieľom.

3. Obmedziť informačné preťaženie

Sledovanie noviniek a udalostí v odvetví je dôležité, ale môže viesť aj k nadmernému stresu a rozptýleniu. Stanovte si časové limity pre pravidelné aktualizácie a uprednostnite novinky a informácie, ktoré sú pre vaše odvetvie skutočne dôležité.

4. Učte sa od iných, ale nekopírujte ich

Sledovanie úspešných kolegov a konkurentov napríklad na sieti LinkedIn môže byť inšpirujúce, ale je dôležité nestratiť vlastnú identitu a stratégiu. Učte sa od ostatných, ale prispôsobte ju svojim vlastným potrebám a cieľom.

5. Vyhľadajte podporu

Diskusie s inými manažérmi a mentormi môžu byť veľmi cenné pri riešení FOMO. Spoločne môžete hľadať stratégie, ako sa vyhnúť nadmernému stresu a zlepšiť svoje profesionálne rozhodovanie. V tomto smere vám môžu pomôcť aj lektori online MBA štúdia, napríklad vo veľmi dôležitom kurze Manažment osobného rozvoja.

JOMO ako protiklad k FOMO

Tam, kde FOMO zdôrazňuje strach zo zmeškaných príležitostí, JOMO, alebo "Radosť zo zmeškaných príležitostí", ponúka kontrastný pohľad. Pre manažérov môže byť JOMO oslobodzujúcim konceptom. JOMO zahŕňa radosť a uspokojenie z aktívneho rozhodnutia nezúčastniť sa na určitých podujatiach, činnostiach alebo projektoch, pretože viete, že ste si vybrali inú prioritu.

Manažéri, ktorí praktizujú JOMO, si uvedomujú, že nemôžu robiť všetko a že kľúčom k efektivite je kvalitný oddych alebo sústredenie sa na dôležité úlohy. Namiesto stresu z toho, čo by mohli zmeškať, zažívajú radosť z toho, že majú svoj čas pod kontrolou a môžu sa sústrediť na to, čo je pre nich skutočne dôležité.

Manažéri môžu aktívne pestovať JOMO tým, že si stanovia jasné priority, viac sa sústredia na svoje ciele a naučia sa povedať "nie" všetkému, čo ich od týchto priorít odvádza. Takýto prístup môže zvýšiť ich efektivitu, znížiť stres a priniesť im väčšie profesionálne a osobné uspokojenie. JOMO je teda pozitívnou alternatívou k FOMO a môže manažérom pomôcť dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Záver

FOMO, teda strach zo zmeškania, nie je v profesionálnom živote manažérov nezvyčajným javom. Ako sme ukázali v tomto článku, môže mať negatívny vplyv na ich rozhodovanie, produktivitu a celkovú pohodu. Ak si však uvedomíme jeho existenciu a uplatníme niektoré stratégie na jeho riešenie, môžeme dosiahnuť vyváženejší a úspešnejší profesionálny život.
Sebareflexia, stanovenie jasných cieľov, zníženie informačného preťaženia, učenie sa od iných a hľadanie podpory sú kľúčové kroky, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s FOMO. Pamätajte, že nemôžete byť všade a robiť všetko a že každý z nás má svoju vlastnú jedinečnú cestu k profesionálnemu úspechu.
Pamätajte, že vaše profesionálne šťastie a rozvoj závisia od toho, čo robíte, nie od toho, čo si myslíte, že by ste mali robiť, aby vás ostatní uznávali. Zostaňte verní sami sebe, definujte si svoje ciele a zamerajte sa na to, čo vás skutočne napĺňa. Takto sa vyhnete FOMO a dosiahnete dlhodobý a udržateľný profesionálny úspech.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.