100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Tí, ktorí ešte nepodnikajú, môžu začať podnikať vďaka programu MBA

12. júl 2023
Tí, ktorí ešte nepodnikajú, môžu začať podnikať vďaka programu MBA

Väčšina študentov MBA sú zamestnanci, ktorí túžia po lepšej kariére. Je však možné, že takto získané vedomosti a skúsenosti im dajú podnet na založenie vlastného podniku. Samozrejme, štúdium MBA poskytuje cenné poznatky aj už "hotovým" podnikateľom.  

Pre osvieteného zamestnávateľa je zamestnanec, ktorý úspešne absolvoval MBA, skutočným prínosom. Do firmy prinesie nové vedomosti a skúsenosti - a pravdepodobne aj cenné strategické dokumenty. V rámci úloh počas štúdia si totiž študent sám vyberá témy z praxe, takže sa vždy môže venovať niektorému z konkrétnych problémov, ktoré pália jeho zamestnávateľa. Výstup takejto odbornej práce je o to cennejší, že vznikol pod vedením vysokokvalifikovaného lektora. V CEMI prednášajú výlučne špičkoví odborníci s dokonalým prehľadom v danej oblasti.

Táto synergia však môže fungovať len vtedy, ak spoločnosť vytvorí zamestnancovi vhodné podmienky. Okrem priateľského prístupu ako takého dobre funguje aj ponuka štúdia MBA ako firemného benefitu (náklady na štúdium MBA sú odpočítateľné z daní). Spoločnosť tak získava motivovaného, spoľahlivého a lojálneho človeka, ktorému leží na srdci blaho spoločnosti. Rozvoj zamestnanca je určite lepšia cesta ako jeho hľadanie zvonka. Už len preto, že najmä na manažérskych pozíciách je vysoká fluktuácia - a kto by chcel plytvať energiou a prostriedkami na preškoľovanie nováčikov.

Špecializované oblasti sú žiadané

Výhodou je stále sa rozširujúca ponuka špecializovaných študijných odborov v CEMI. Človek neznalý problematiky by si mohol predstaviť, že absolvent MBA bude jednoducho vynikajúcim odborníkom na manažment a podnikové procesy. Na CEMI sa vyučuje aj takýto kurz (jeho názov je Podnikový manažment), ale okrem neho ponúkame ďalších 20 špecializovaných odborov a ich počet neustále rastie.

Medzi naše najnovšie špecializované kurzy, ktoré vychádzajú z dopytu na trhu práce, patria napr:

Medzi základné špecializované kurzy MBA patria:

Je pravda, že štúdium MBA môže viesť zamestnanca k rozhodnutiam, o ktorých na začiatku neuvažoval alebo ich neplánoval. Nakoniec si založí vlastný podnik, ktorý sa mu vďaka štúdiu ľahšie rozbehne. Lekár sa rozhodne otvoriť si vlastnú ordináciu, realitný maklér vlastnú realitnú kanceláriu, náborový pracovník konzultačnú firmu, marketingový špecialista digitálnu agentúru atď.

Čo môže byť pre podnikateľov užitočné

V trochu inej situácii môže byť podnikateľ, ktorý má skvelý prehľad o svojom odvetví a veľa dobrých nápadov, čo a ako zlepšiť, ale chýba mu znalosť firemných procesov. Metódou pokusov a omylov sa naučí plánovať, riadiť financie, zaobchádzať s podnikovým právom a marketingom, riadiť ľudí a mnoho ďalších vecí, bez ktorých sa podnik nedá úspešne viesť. Pritom by mu mohla pomôcť jedna z disciplín: 

Najmä na CEMI si môžu uchádzači kombinovať študijný obsah podľa vlastných potrieb a vybrať si päť voliteľných predmetov v rámci jedinečného programu Flexi MBA. Pre úplnosť dodajme, že pre tých, ktorí chcú študovať v angličtine a podnikať v nadnárodnom meradle, sú k dispozícii kurzy Global Business Leadership alebo Marketing Management and International Business. A to ešte zostávajú MBA odbory, ktoré sme tu nespomenuli.
Štúdium MBA je ideálnym riešením pre podnikateľov, najmä preto, že môžu riešiť problémy z vlastnej praxe pod vedením lektorov, ako už bolo spomenuté. Inými slovami, študuje a zároveň rozvíja podnikanie. Mimochodom, v prieskume, ktorý uskutočnila spoločnosť STEM/MARK pre inštitút CEMI, si 44 percent podnikateľov pochvaľovalo, že v dôsledku absolvovania MBA sa obrat ich firmy zvýšil v priemere o 22 percent. A to je úctyhodné číslo.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.