100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Sofistikované firemné výhody priťahujú a motivujú

29. december 2022
Sofistikované firemné výhody priťahujú a motivujú

Trh práce v Českej republike síce vykazuje známky ochladenia, ale stále patríme medzi krajiny s najnižšou mierou nezamestnanosti v EÚ, takže zamestnávatelia môžu pri hľadaní kvalifikovaných pracovníkov - a pri ich udržaní - využiť všetky svoje tromfy. Napríklad dobre zvolené firemné benefity často fungujú ako eso v rukáve pri práci s kvalifikovaným kandidátom.

Ak je film zlý, ani ten najchutnejší popcorn nás v kine neudrží. Rovnako je to aj s firemnými benefitmi. Môžu prilákať nových zamestnancov a motivovať tých súčasných k lepšej práci, ale nedokážu prekonať skutočnosť, že spoločnosť v niektorých základných ohľadoch nefunguje tak, ako by mala. A určite nenahrádzajú primeraný plat!

Inými slovami, spokojnosť zamestnancov nie je založená len na bezplatných masážach alebo existencii podnikovej kaviarne. Tieto menšie či väčšie radosti však významne prispievajú k spokojnosti s prácou. Napríklad Tomáš Baťa si to uvedomoval už predtým a podporoval zdravotnú starostlivosť, stravovanie a voľnočasové aktivity svojich zamestnancov.

Výhoda alebo povinnosť?  

Ľudia sú na zamestnanecké výhody zvyknutí a často sa na ne pýtajú počas pracovných pohovorov. Ak ako zamestnávateľ neponúkate benefity, nemusíte byť v ich očiach atraktívny, ale neporušujete právne predpisy. Zákon sa na to nevzťahuje, takže je to vaše rozhodnutie. Len si dajte pozor, aby ste prispôsobenie pracoviska pre osobu so zdravotným postihnutím nepredstavovali ako benefit, pretože ide o povinnosť vyplývajúcu zo Zákonníka práce.

Zamestnanecké výhody nezahŕňajú garantovanú mzdu ani prácu na čiastočný úväzok. A "príjemné pracovné prostredie", ktoré sa často vyzdvihuje v reklamách? Ruku na srdce, to by malo byť samozrejmosťou. Jediné špeciálne funkcie, ktoré môžete spomenúť, sú relaxačné zóny alebo "pet friendly office", kam si môžete priniesť svojho domáceho miláčika.

Urobte si prieskum o tom, čo zamestnanci chcú

Je asi logické, že iné výhody bude ponúkať daňová firma a iné pivovar alebo výrobca autodielov. Ale tie finančné sú určite najobľúbenejšie vo všetkých segmentoch. Polročný bonus alebo 13. a 14. plat uvíta každý, predavačka, stredoškolský učiteľ aj manažér.

Obľúbené sú však aj benefity mimo oblasti peňazí - zľavy, poukážky, permanentky, zdravotná starostlivosť, stravovanie, kultúra alebo dovolenkové služby. Medzi najbežnejšie benefity patria stravné lístky, príspevky na dôchodok a osvedčená trojica služobného auta, mobilného telefónu a počítača, ktoré možno využívať aj na súkromné účely.

Ak si nie ste istí, ako dobre vaši zamestnanci využívajú výhody, ktoré ponúkate, urobte si prieskum. Spýtajte sa ich, čo by chceli, a podľa toho upravte svoju ponuku. Napríklad IT odborníci alebo športovci zvyčajne vítajú iné výhody ako zamestnanci - rodičia, ktorí chcú mať v práci firemnú škôlku alebo detskú skupinu, oceňujú príspevok na školné alebo na dennú starostlivosť a časovú flexibilitu.

Najväčší záujem je spravidla o príspevky na dovolenku alebo dochádzanie za prácou, ako aj o nemocenské dávky. Mnohí zamestnávatelia ich však neponúkajú.

Pustenie si vyžaduje dôveru

A potom sú tu zamestnanecké výhody, ktorých popularitu zvýšila éra kovidov. Spoločnosti sa však často držia späť, pretože sa obávajú menšieho pracovného nasadenia. Konkrétne v prípade obľúbenej domácej kancelárie sú v hre aj právne nejasnosti, napríklad ako riešiť riziko úrazu.

Okrem toho sa doteraz objavili tieto výhody, najmä v zahraničí:

  •  4-dňový pracovný týždeň

Spoločnosti stále testujú výhody a nevýhody kratšieho pracovného týždňa, ktorý učí zamestnancov lepšie plánovať a sústrediť sa. Štvordňový pracovný týždeň môže byť pre zamestnancov obzvlášť výhodný z hľadiska rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Vďaka tomu môžu mať viac voľného času na rodinu, koníčky a osobné aktivity. Pre niektorých zamestnancov to však môže znamenať vyššiu pracovnú záťaž a vyššie nároky na produktivitu, pretože budú musieť vykonať rovnaký objem práce za rovnaký čas ako v bežnom päťdňovom týždni.

  • sabbatical

Poskytnúť zamestnancovi neplatené voľno v trvaní týždňov alebo mesiacov? Spoločnosť môže stratiť kvalifikovaného pracovníka - alebo mu pomôcť vyhnúť sa napríklad syndrómu vyhorenia, aby sa vrátil plný energie.

  •  Neobmedzená dovolenka

Tento benefit predpokladá vhodnú firemnú kultúru, v ktorej sú zamestnanci natoľko informovaní, že firma neplatí navyše za zavedenie tohto benefitu.

Ak by sme mali hľadať ďalšie trendy v oblasti benefitov, pravdepodobne by to bolo väčšie využívanie online priestoru, napríklad na realizáciu jazykových, manažérskych alebo odborných kurzov pre zamestnancov. Zvýšil sa záujem o sick days, t. j. možnosť vziať si dodatočné voľno z dôvodu zdravotnej nespôsobilosti. Žiadané sú aj online konzultácie s lekárom alebo psychológom, predplatné online kultúry alebo donáška jedla.

Napriek tomu je poskytovanie benefitov dobrým spôsobom, ako motivovať zamestnancov k lepším pracovným výkonom. A naučiť sa pracovať s motiváciou je úlohou každého manažéra, ak chce byť vo svojej práci dobrý. Aj to je jedna z tém, s ktorou sa stretnete počas štúdia MBA.
Koniec koncov, vzdelávacie aktivity sú pravdepodobne najlepším možným benefitom, ktorý môže zamestnávateľ ponúknuť. Obohacuje zamestnanca a samotný zamestnanec získa návratnosť tejto investície v podobe prosperujúcej spoločnosti.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.