100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Networking: ako správne vytvárať kontakty?

1. február 2023
Networking: ako správne vytvárať kontakty?

Možno si networking predstavujete ako očarujúce podujatie, na ktorom dámy v luxusných róbach a páni vo frakoch konverzujú s úsmevom na perách a s pohárom šampanského v ruke. Skutočnosť je triezvejšia: vytváranie sietí je o nadväzovaní pracovných kontaktov, ale tie môžete nadväzovať aj v autobuse alebo na skalnom previse.

Významné kontakty môžete nadviazať naozaj kdekoľvek. A môžete mať na to jeden z troch základných dôvodov - chcete spoznať nových priateľov, spojiť sa so zaujímavými ľuďmi alebo ide o peniaze (hľadáte nových klientov, investorov, spolupracovníkov alebo zamestnancov). Ako spoločenské bytosti potrebujeme kontakty s inými ľuďmi pre našu duševnú pohodu, nehovoriac o tom, aby naše podnikanie prosperovalo. Nemôžete podnikať v preplnenom priestore, bez zákazníkov, dodávateľov, spolupracovníkov.

Sieťovanie nie je o nudnej komunikácii bez obsahu alebo o predstieraní. Naopak. Ide o priateľskosť, záujem o druhého a úctu. Bez toho nemôžete položiť základy dobrého dlhodobého vzťahu.

Zámienka na rozhovor? Buďte vynaliezaví!

Ale čo ak sa necítite ako levy salónov? Našťastie, umenie priateľskej konverzácie sa dá trénovať.

Začnite napríklad v kaviarni tým, že sa opýtate pána pri vedľajšom stole na nápojový lístok a nadviažete rozhovor. Alebo vo vlaku, kde môžete prejsť od poznámky o meškaní k rozhovoru so spolucestujúcim o práci. Ideálnym prostredím je fitnescentrum, kde sú aktívni ľudia skôr prítomní a zaujímajú sa o seba a ostatných. A prepotené tričká a únava z námahy zaručujú neformálne prostredie, v ktorom nikto nemá energiu na hranie hier.

Ak ste na podujatí (firemný večierok, konferencia, stretnutie v odbore atď.) a neodvažujete sa vkročiť do jamy levovej, neponáhľajte sa:

  • Neďaleko od vás stojí človek, ktorý sa sústredene pozerá na svoj telefón - pravdepodobne je na tom podobne ako vy. Usmejte sa, predstavte sa a položte jednoduchú otázku - o samotnom podujatí, rečníkoch, občerstvení, práci alebo projektoch.

Môžete niečo hodnotiť pozitívne, ale aj požiadať o pomoc alebo ju sami ponúknuť. Ako zámienka na rozhovor môže poslúžiť aj jednoduchá otázka - napríklad koľko je hodín alebo kedy sa začína ďalší programový blok. Ak budete mať šťastie, podarí sa vám rozvinúť krátku konverzáciu a získať odvahu kontaktovať ostatných účastníkov.

  • Oslovte organizátora alebo hostiteľa, ktorí sa určite nachádzajú niekde v dave. Vymenia si s vami niekoľko viet, pridajú informácie o programe, predstavia vás ľuďom, ktorí by sa o vás mohli zaujímať, a vy ich na oplátku predstavíte im.

  • Vyhľadajte niektorého z rečníkov, ktorí vás zaujali. Žiadneho rečníka neprekvapí, keď ho niekto osloví s otázkou týkajúcou sa témy jeho vystúpenia.

  • Spoznali ste niekoho, koho ste doteraz poznali len online? Toto je ideálna príležitosť stretnúť sa s nimi osobne. Ak sledujete jeho prácu, nemusíte pracne zisťovať, ako začať konverzáciu.

Nie s každým to bude fungovať, nie každý sa s vami bude chcieť rozprávať alebo dokonca diskutovať o možnej dohode. Je pravdepodobné, že to nebude nič osobné, takže sa nenechajte odradiť zdvorilým odmietnutím.

Najskôr sa zoznámte, potom obchodujte


Ďalším stupňom sú organizované stretnutia, ktoré sa môžu týkať konkrétneho regiónu alebo oblasti činnosti. Účel podujatia je tu jasne stanovený, takže nie je potrebné sa zdržiavať.  

Vopred si pripravte výťah, aby ste mohli v krátkom čase (maximálne 15 sekúnd) predstaviť seba a svoju firmu. Majte po ruke aj vizitku a keď si od partnera vezmete jeho vizitku, nenápadne si na jej zadnú stranu napíšte, čo dôležité vám o sebe povedal. Po niekoľkých ďalších rozhovoroch si na to už pravdepodobne nespomeniete. 

Starostlivo si uložte všetky kontakty, ktoré ste počas podujatia nadviazali, aby ste si ich mohli na druhý deň pripomenúť e-mailom alebo sa s danou osobou spojiť na LinkedIn, prípadne jej zavolať. (Len nie všetky naraz!)

Bežné chyby pri vytváraní networkingu

  • Hovoriť len o sebe a nezaujímať sa o druhú osobu

Možno je to vaša nervozita, ale v každom prípade nedostatok zvedavosti bráni dialógu. Ak sa na všetko sťažujete a skáčete do reči vždy, keď sa druhá osoba pokúša hovoriť, deštrukcia je úplná.

  • Rozdávate vizitky ako na bežiacom páse

Uistite sa, že príjemca vyhodí váš kontakt do koša. Nič o vás nevedia, pretože ste sa neobťažovali ich spoznať, tak prečo by si mali nechať vašu vizitku?  

  • Niečo sľúbite bez toho, aby ste to splnili

Nemusí to byť zlý úmysel, len ste zabudli. Nespoľahlivosť však nerobí dobrý dojem a vy predsa len túžite po dlhodobom kontakte.

  • Snažíte sa predať

Rovnako ako nepozývate ženu na rande hneď na prvom rande, nie je dobré tlačiť na pílu a snažiť sa s druhým okamžite vyjednávať dohodu.

Veríme však, že vám sa nič z toho nestane! Nielen preto, že štúdium MBA je ideálnym priestorom na zoznámenie sa a nadviazanie plodných osobných a profesionálnych kontaktov, ale aj preto, že sa naučíte veľa dôležitých vecí na zlepšenie svojej sebaprezentácie (napríklad v oblasti neverbálnej komunikácie alebo rétoriky). Ak budete cvičiť, umenie nadväzovania kontaktov sa vám postupne dostane do krvi a môže vám priniesť nielen prosperitu v podnikaní, ale aj skutočných priateľov.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.