100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Nebojte sa chýb, spriateľte sa s nimi

18. január 2023
Nebojte sa chýb, spriateľte sa s nimi

Aj keď riadite tím a záleží vám na tom, aby vaši podriadení nerobili chyby, musíte sa najprv zmieriť s vlastnou omylnosťou. V našej spoločnosti, v ktorej je každý prešľap nočnou morou, to nie je jednoduché. Chyby sú však pokladom - môžeme sa z nich poučiť a posunúť sa vpred.

Všetci chceme byť čo najlepší a uspieť vo všetkom, čo robíme. Ale tým, že sa snažíme, aby sme sa nemýlili, si sami podkopávame nohy už v zárodku. Ak chybu vnímame ako neodpustiteľné zlyhanie a dôkaz vlastnej neschopnosti, je ťažké sa vôbec pohnúť ďalej. A tak zostávame v známych vodách a robíme len to, čo už dobre vieme - až kým sa to nestane vyčerpávajúcou rutinou.

Predstavte si, že takto uvažuje malé dieťa. Nikdy by neopustilo svoju kolísku, pretože naučiť sa chodiť znamená nespočetnekrát spadnúť a zraziť sa. Ale batoľa vstáva znova a znova a skúša to, kým sa mu to nepodarí.

Neskôr, počas učenia, ho rodičia začnú mýliť, keď (v dobrej viere) hovoria, že dieťa drží príbor správne a na bicykel nasadá zle. Učitelia opäť tvrdia, že namaľovaná tekvica je príliš žltá a v speve zaznel falošný tón. Ale to, čo je dieťaťu prezentované ako chyba, je v skutočnosti len vec názoru - subjektívny pohľad matky, starého otca, triedneho učiteľa. Naša spoločnosť, založená na úcte k autoritám, túto situáciu príliš nezlepšuje. Ak vás teda niekto obviní, že ste urobili chybu, skúste sa zamyslieť nad tým, či to dotyčná osoba jednoducho nevidí inak.

Úspešní ľudia robia chyby rovnako často ako neúspešní.

Pokiaľ ide o skutočné chyby, ak sa vrátime k obrazu učiaceho sa malého dieťaťa, je jasné, že je logické ich robiť. Deti vnímajú učenie ako hru a dobrodružstvo - a my by sme mali tiež, ak chceme žiť a nie len prežiť. Robia to všetci skutoční inovátori.

Potvrdzuje to aj odborný výskum, ktorý vyvracia predpoklad, že úspešní robia menej chýb. Inými slovami, všetci víťazi najprv prehrajú. Napríklad Thomas Alva Edison priznal, že pri vynájdení žiarovky objavil 10 000 spôsobov, ktoré nefungovali. Úspešní ľudia však pracujú s chybami inak. Edison sa nenechal vykoľajiť a sústredil sa na to, čo bolo potrebné zlepšiť. Preto všetko horúčkovito nemenil. Nedovolil svojmu egu, aby mu hovorilo, že sa strápni, že to nezvládne, že všetci uvidia, aký je nemožný atď.

Poznáte ten nepríjemný hlas vo vašej hlave? A čo presne chcete urobiť, ale bojíte sa, že to nedokážete? Možno vám pomôže toto malé cvičenie. Pomyslite na konkrétny zámer a skúste si ho predstaviť: Čo najhoršie by sa mohlo stať, keby ste to urobili? Ide o to, že keď svoje obavy vytiahnete z podvedomia a pomenujete ich, nebudú sa vám zdať také desivé. Budú mať podobu konkrétnych prekážok, na prekonanie ktorých určite vymyslíte vhodnú stratégiu.

Príležitosť na naštartovanie kreativity

Koniec koncov, chyba nemusí súvisieť s vašou inteligenciou alebo schopnosťami. Je celkom možné, že ste niečo neurobili správne, pretože ste boli unavení, chorí, nesústredení, nemali ste optimálne podmienky na prácu.

Samozrejme, neexistuje nič také ako chyba. Existujú smrteľné chyby, ako napríklad zle zabalený padák, nesprávne namontované brzdy v aute alebo nedokonale vykonaná operácia srdca. Chyby, pri ktorých ide o život, je ťažké ospravedlniť, nieto ešte napraviť. Obsahujú však aj perlu spomínanú v úvode, a to ponaučenie.


Ako sa vysporiadať s chybou, ktorá sa už stala?

1. Priznajte, že ste urobili chybu

Na nič nečakajte, už len preto, že malá chyba má tendenciu prerásť do väčšej. A je lepšie potlačiť požiar hneď v zárodku.

2. Nezaoberajte sa tým príliš dlho

Neľutujte sa, neospravedlňujte sa za iných ani za okolnosti. Netopte sa v chybe dlhšie, ako je potrebné. Hľadajte príčinu v sebe, aby ste sa mohli čo najrýchlejšie pohnúť ďalej.

3. Minimalizujte škody

S pomocou priateľa, kolegu alebo nadriadeného vypracujte najlepšie možné riešenia. Vaša reakcia je dôležitejšia ako samotná chyba.  

4. Poučte sa z chyby

Pomohlo vám to zistiť, čo funguje a čo nie. Čo ďalšie vám to dalo? Chyby môžu podnietiť kreativitu a schopnosť pružne reagovať.

Manažéri hodení do vody

Chyby robia "obyčajní smrteľníci", ale aj manažéri. Sú vystavení dvojnásobnému riziku, pretože riadenie ľudí nie je jednoduché a chyby ovplyvňujú nielen ich samotných, ale aj ich podriadených, ich spokojnosť a motiváciu pracovať.

Často sa stáva, že tí, ktorí prijmú ponuku riadiť tím, nemajú nedostatočnú odbornú kvalifikáciu, ale nevedia, ako viesť ostatných. Nikto ich to neučil, chýba im výcvik. Nevedia, ako zvládnuť zodpovednosť alebo robiť rozhodnutia. Nedokážu jasne zadať úlohu, majú problém s delegovaním, kontrolujú príliš málo alebo príliš veľa, boja sa riešiť problémy, nevedia, ako sa správať k podriadeným... Takže hoci sú uznávanými odborníkmi vo svojom odbore, ako šéfovia viac-menej tápajú, učia sa metódou pokusov a omylov.

Našťastie existuje množstvo odbornej literatúry a tiež odborných kurzov. Najúčinnejším spôsobom, ako zvládnuť manažment - vrátane práce s vlastnými chybami a chybami svojich podriadených - je štúdium MBA. Veľká pozornosť sa venuje otázkam riadenia a máte možnosť vyskúšať si všetky vedomosti v praxi. Prečo liezť na strom a riskovať pád, keď je hneď vedľa rebrík? 

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.