100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Mobbing na pracovisku a ako sa s ním vyrovnať

9. november 2023
Mobbing na pracovisku a ako sa s ním vyrovnať

Mobbing je závažný problém na pracovisku, ktorý negatívne ovplyvňuje fyzické a duševné zdravie zamestnancov a ich pracovný výkon. V tomto článku sa dozvieme, ako sa mobbing prejavuje a ako sa líši od iných foriem šikanovania na pracovisku, ako sú bossing a staffing.

Čo je to mobbing?

Mobbing, známy aj ako šikanovanie na pracovisku, je rozšíreným problémom v mnohých organizáciách na celom svete. Zahŕňa opakované negatívne správanie zamerané na jednotlivca alebo skupinu, ktorého cieľom je podkopať ich povesť, autoritu alebo postavenie na pracovisku. Pojem "mobbing" prvýkrát použili švédski výskumníci koncom 80. rokov 20. storočia na opis formy skupinového obťažovania zamestnancov.

Mobbing sa vyznačuje agresívnym správaním, ktoré je často skryté, zákerné a ťažko identifikovateľné. Môže mať rôzne podoby, napríklad slovné urážky, sociálnu izoláciu, šírenie fám a vyhrážanie sa fyzickým násilím. Ciele mobbingu sú svojimi kolegami zvyčajne vnímané ako slabé alebo zraniteľné a toto mobbingové správanie je motivované snahou o ich kontrolu alebo odstránenie. Na rozdiel od iných foriem obťažovania na pracovisku, ako je bossing alebo staffing, mobbing zahŕňa skôr skupinu než jednotlivého páchateľa. Je preto zákernejší a ťažšie sa s ním bojuje, pretože táto kolektívna forma mobbingu sa často môže použiť na ospravedlnenie alebo ospravedlnenie správania. Okrem toho mobbing zodpovední pracovníci organizácie často nepovažujú za vážny problém, pretože ho často odmietajú ako "kancelársku politiku" alebo "len súčasť práce".

Účinky mobbingu na jednotlivcov však môžu byť závažné a dlhotrvajúce. Obete môžu trpieť úzkosťou, depresiou, nespavosťou a dokonca posttraumatickou stresovou poruchou. Môžu trpieť aj fyzickými príznakmi, ako sú bolesti hlavy, žalúdka a vysoký krvný tlak. Vplyv na ich kariéru a osobný život môže byť zničujúci, čo vedie k strate motivácie, produktivity a sebaúcty.

Prejavy mobbingu

Mobbing môže mať mnoho podôb, ale najčastejšie sa vyskytujú tieto:

  • Slovný mobbing: nevhodné poznámky, urážky, ponižovanie na pracovisku.

  • Izolácia: obete mobbingu môžu byť vylúčené z tímu, ignorované a izolované od svojich kolegov.

  • Násilie: Vyhrážky fyzickým násilím, zriedkavejšie skutočné fyzické násilie.

  • Diskriminácia: zamestnanci môžu byť diskriminovaní na základe pohlavia, rasy alebo náboženstva, sexuálnej orientácie atď.

  • Šírenie dezinformácií: Úmyselné šírenie nepresných informácií o obeti mobbingu, ktoré môžu poškodiť jej povesť.

Rozdiely medzi mobbingom, bossingom a staffingom

Hoci mobbing, bossing a staffing sú všetky formy šikanovania na pracovisku, existujú medzi nimi dôležité rozdiely.

1. Mobbing:
 - Mobbing sa vyskytuje medzi kolegami na rovnakej úrovni v hierarchii. 
 - Zároveň ide zvyčajne o kolektívny mobbing, pri ktorom na obeť neútočí len jeden pracovník, ale viacero členov pracovného tímu. 

2. Bossing:
 - Bossing je forma šikanovania, pri ktorej nadriadený šikanuje podriadeného.
 - Zvyčajne ide o individuálnu formu šikanovania na pracovisku (jeden podriadený x jeden nadriadený).

3. Staffing:
 - Staffing je forma šikanovania na pracovisku, pri ktorej podriadení podkopávajú zamestnávateľa, vedúcich pracovníkov organizácie, prípadne sabotujú všetky personálne a podnikové politiky.
 - Obeťami staffingu sú najčastejšie manažéri, ktorí sú výrazne mladší ako ich podriadení.
 -  Ide o kolektívnu formu šikanovania zo strany skupiny zamestnancov.

Ako riešiť mobbing z pohľadu manažéra

Je veľmi dôležité, aby manažéri vedeli riešiť mobbing na pracovisku. Tu je niekoľko tipov, ako riešiť mobbing z pohľadu manažéra:

1. Vytvorenie jasných zásad a postupov: Prvým krokom je vytvorenie jasných a transparentných zásad a postupov na prevenciu a riešenie mobbingu. Tieto zásady by mali poznať všetci zamestnanci a mali by obsahovať informácie o tom, ako nahlasovať prípady mobbingu a akú reakciu môžu zamestnanci očakávať od manažérov a personálneho oddelenia.

2. Prevencia je kľúčová: Zamestnanci by mali byť informovaní o tom, čo mobbing zahŕňa, ako ho rozpoznať a ako ho nahlásiť. Manažéri by mali byť vyškolení, ako účinne riešiť prípady mobbingu a ako vytvoriť pozitívne pracovné prostredie, ktoré zdôrazňuje spoluprácu a rešpekt.

3. Aktívne počúvajte: Vedúci pracovníci by mali byť vnímaví k signálom mobbingu a venovať pozornosť sťažnostiam a obavám zamestnancov. Aktívne komunikujte s ľuďmi vo svojom tíme a buďte otvorení ich spätnej väzbe. Dôvera a otvorená komunikácia sú kľúčom k riešeniu mobbingu.

4. Vykonajte vyšetrovanie: Ak dostanete sťažnosť na mobbing, vykonajte dôkladné vyšetrovanie. To by sa malo vykonať nezávisle a dôkladne, pričom treba rešpektovať všetky zúčastnené strany. Zabezpečte dôvernosť vyšetrovania, aby sa obete mobbingu nemuseli obávať odvetných opatrení.

5. Vedenie záznamov: Vedenie záznamov o prípadoch mobbingu môže byť dôležité pre neskoršie vyšetrovanie a prevenciu. Zaznamenávajte všetky sťažnosti, prijaté kroky a výsledky vyšetrovania.

6. Stanovte sankcie: ak sa mobbing preukáže, manažéri by mali prijať primerané opatrenia, ako sú disciplinárne sankcie pre zodpovedné osoby a ochrana obete. 

7. Podpora obetí: Poskytnite podporu a pomoc obetiam mobbingu. Môže to zahŕňať psychologickú pomoc, možnosť zmeny pracovného prostredia alebo iné opatrenia, ktoré im umožnia návrat k normálnemu fungovaniu.

8. Monitorovanie situácie: Po vyriešení prípadu mobbingu je dôležité monitorovať, či sa situácia zlepšuje a či sa vyskytujú ďalšie prípady. Ak sa tak stane, je dôležité opäť zasiahnuť a skontrolovať, či sú zavedené preventívne opatrenia účinné.

Mobbing, bossing a staffing sú závažné problémy na pracovisku, ktoré môžu mať vážny vplyv na zdravie a pohodu zamestnancov. Je dôležité, aby organizácie mali zavedené zásady a postupy na prevenciu a riešenie týchto foriem mobbingu. Zamestnanci by mali byť informovaní o svojich právach a mali by mať možnosť obrátiť sa na svojich nadriadených alebo personálne oddelenie, ak sa stanú obeťami mobbingu. Zvyšovanie povedomia o týchto problémoch a vytváranie zdravého pracovného prostredia môže prispieť k tomu, aby sa mobbing, bossing a staffing stali na pracovisku skôr výnimkou než pravidlom.

Ako riešiť tieto problémy a predchádzať im, sa môžete naučiť aj prostredníctvom online štúdia MBA, napríklad odbor MBA - HR manažment.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.