100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Ergonómia na pracovisku prináša spoločnosti peniaze

7. december 2022
Ergonómia na pracovisku prináša spoločnosti peniaze

V kancelárii často trávite viac času ako doma. A ak nemáte v obývačke vratké stoličky a vratký stôl, prečo by ste sa mali trápiť s nevhodným nábytkom v práci? Nejde len o pohodlie. Naše zdravie je jedna vec - a ergonomické zásady ho pomáhajú chrániť.  

Prostredie ovplyvňuje naše zdravie a výkonnosť. Nezáleží na tom, či sa doma hrbíte nad sporákom a varíte na rodinnú oslavu, alebo sa krútite pri počítači a vypĺňate tabuľky. Na nábytku sa neoplatí šetriť, pretože pracovná efektivita, motivácia a výkonnosť jednoducho nejdú dokopy s boľavým chrbtom, kŕčmi v nohách a stuhnutým krkom či zápästím. Každý zamestnávateľ, ktorý sa zdráha zabezpečiť ergonomické pracovisko pre svojich ľudí, by si mal uvedomiť, že to všetko v konečnom dôsledku znamená menej zarobených peňazí.
A nie je to len dočasné nepohodlie. Nepohodlie sa pomaly a nemilosrdne zvyšuje. Práca nám zaberá 30 rokov života a roky sedenia na nesprávnej stoličke za nesprávnym stolom môžu mať trvalé následky. Zničené chrbty, syndróm karpálneho tunela, ale možno aj syndróm RSI - poškodenie šliach, svalov, kĺbov alebo nervov v dôsledku dlhodobého jednostranného pohybu.

Individualita v hlavnej úlohe

Ergonómia sa snaží prispôsobiť pracovisko fyzickým a duševným potrebám každého človeka. V minulosti ste nastúpili do nového zamestnania, ukázali vám miesto a nikto sa o vás viac nezaujímal. Dnes je trend iný. Ergonomický nábytok, teda stoličky a stoly, ale aj myši a podložky pod ne, stojany a podstavce pod monitory, notebooky a tablety, sa dajú prispôsobiť individuálnym potrebám. Keď nastúpite do auta, tiež nenastartujete hneď, ale najprv si nastavíte sedadlo a zrkadlo.

Stoličky - dynamické pri sedení

Sedenie je pre človeka neprirodzené, preto je v súčasnosti taký populárny trend pracovať na počítači (alebo v kancelárii všeobecne) v stoji. Pri sedení by ste však mali zadok posunúť čo najviac dozadu, narovnať chrbát a nohy držať mierne od seba. Dobrá ergonomická stolička, ktorá kopíruje prirodzené zakrivenie vašej chrbtice a umožňuje vám sedieť dynamicky, t. j. aktivuje svaly, ktoré na bežnej stoličke zostávajú neaktívne, by vás v tom mala podporiť.

Rozdiel medzi lacnejšími a drahšími ergonomickými stoličkami? Všetky umožňujú nastaviť sklon operadla, výšku sedadla a podrúčky. Ale len tie drahšie umožňujú pracovať s hĺbkou a sklonom sedadla, výškou operadla a podrúčkami. A potom je tu rozdiel v použitých materiáloch, kde lacnejší a drahší výrobok vyzerajú na prvý pohľad rovnako, ale po chvíli je vidieť rozdiel. Výplň cenovo dostupnejšieho výrobku stráca tvar a funkčnosť.

Polohovateľný stôl - s kľukou alebo elektrický?

Je jasné, že ľudia s vyššou postavou potrebujú vyšší stôl ako ľudia s nižšou postavou. Preto sa dá výška ergonomického stola nastaviť podľa potreby. A nemala by chýbať ani úprava pre vyššie uvedenú prácu v stoji.

Pokiaľ ide o nastavenie, existujú stoly s kľukou alebo môžete siahnuť po elektrických, kde vám jednoduchým stlačením tlačidla ušetríte námahu. Výhodou elektrických polohovacích stolov je ich pamäť, do ktorej možno uložiť niekoľko vybraných parametrov.

Monitor - rozhodujúca je správna výška

Správna poloha monitora znamená, že horný okraj obrazovky je vo výške očí. Ani vyššie, ani nižšie. V opačnom prípade vás namáhaná krčná chrbtica "odmení" bolesťou krku alebo chrbta a extrémnou únavou.
Riešením je stojan alebo rameno monitora, ktoré okrem nastavenia výšky umožňuje aj rôzne horizontálne polohy. Len sa uistite, že váš monitor má držiak VESA, t. j. otvory na upevnenie na zadnej strane.

Vertikálna myš a zvlnená klávesnica - dokonalé duo

Ergonomické počítačové klávesnice poskytujú dostatočnú oporu zápästia a predlaktia vďaka svojmu priestorovému zakriveniu a niektoré majú aj špeciálne prispôsobené klávesy.

Myš, ktorá je vhodná pre zdravý úchop, spoznáte hneď, pretože sa od svojich bežných "kolegýň" zásadne líši vzhľadom. Je vertikálny, takže sa zmestí do dlane a ruka sa nemusí príliš namáhať. Ak máte zápästie podopreté, riziko karpálneho tunela nehrozí.

Všetci sú šťastní

Tak ako sa zamestnávateľovi oplatí investovať napríklad do vzdelávania zamestnancov, oplatí sa myslieť aj na prostredie, v ktorom pracujú. Výsledkom je, že všetci zúčastnení sú spokojní.

Nie je zrejmé, že existuje súvislosť medzi dobre zvoleným nábytkom a prosperitou spoločnosti, hoci je to úplne logické. O takýchto menej viditeľných, ale dôležitých súvislostiach v podnikaní sa dozviete pri štúdiu MBA.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.