100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Čo je workoholizmus a ako sa mu vyhnúť?

22. marec 2023
Čo je workoholizmus a ako sa mu vyhnúť?

Pracovná etika a workoholizmus nie sú synonymá, hoci sa v našej spoločnosti, ktorá kladie dôraz na pracovný výkon, často zamieňajú. Ak teda patríte k tým šťastlivcom, ktorí milujú svoju profesiu - ste si istí, že nesmerujete k závislosti? 

Pracovitosť v zmysle radosti z práce a workoholizmus ako chorobná závislosť na nej. Kto by časom nepoznal, že to prvé sa preklopí do toho druhého, hovoríte? Drvivá väčšina workoholikov nie, a nie preto, že by neboli dostatočne inteligentní. Zvyčajne sú to vzdelaní jedinci, v ktorých pôvodnej rodine záležalo na výkone. 

Predpokladajme, že tvrdo pracujete od rána do večera a v prípade potreby si beriete nadčasy. Ste stelesnením sna dnešných zamestnávateľov (možno workoholikov, kto vie?) Iste, chcete niečo dosiahnuť, urobiť kariéru, postarať sa o podnikanie, viesť firmu. A, samozrejme, zabezpečiť svoju rodinu, získať slušné bývanie. Nazývajú vás workoholikom? Tvrdíte, že všetci zažívame obdobia, keď sa nám v práci hromadia úlohy a musíme zatínať zuby, aby sme všetko stihli. Čo je pravda. Tak ako zlá nálada neznamená depresiu, aj vy môžete mať náročné obdobie, nie problém. 

Na druhej strane, presne takto reagujú workoholici (zvyčajne podráždene). Ako je to teda s tým riešením?
 

Kedy sa láme chlieb

Workoholizmus, ako každá závislosť, je plíživý a zákerný. Mali by ste sa mať na pozore, ak sa z "mám teraz veľa práce" stane dlhodobý stav. Vtedy sa láme chlieb. Ste schopní vystúpiť z kolotoča, keď nutkanie pracovať opadne? Tešíte sa, že si konečne oddýchnete, pôjdete na futbal alebo s deťmi na predstavenie? Workoholik to nikdy neurobí. 

Možno vás prekvapí, že to, čo robí, ho nemusí baviť. A dokonca ani nechodí do práce kvôli peniazom. Potrebuje len podávať výkony. Samotné vykonávanie práce mu prináša pocit šťastia (môže za to adrenalín), ale je to len chvíľkové uspokojenie, ktoré mu droga poskytuje, a tvrdá cena, ktorú za to platí. Čím? Tým, že si pokazí osobný život a vlastné zdravie.

Aký je váš stav? 

Ako zistíte, že sa oranžová na semafore zmení na červenú?  

  • Čas, ktorý trávite v práci, sa predlžuje  
    Tak ako si telo závislého vyžaduje čoraz viac drogy, aby mohlo fungovať, aj vy musíte pracovať čoraz viac. Váš úsudok sa vytráca, klasická závislosť víťazí. 

  • Do práce vás nevedie túžba, ale nutkanie. 
    Dnes večer máte doma narodeninovú oslavu, máte ísť na gitarový koncert, vaši priatelia vás chcú vytiahnuť na pokerovú párty. Vidinu príjemných aktivít však prevalcuje nutkanie pokračovať v práci. Práca je pre vás všetkým, uprednostňujete ju pred partnerom, deťmi, rodičmi, priateľmi. 

  • Keď náhodou nepracujete, máte výčitky svedomia.
    Nerobiť nič je trest, pretože ak nepracujete, nie ste dosť dobrí. Ak vás partner donúti pozrieť si v nedeľu po obede film alebo ísť do prírody, stále budete myslieť na prácu. A dovolenka? To je nočná mora! 

  • Úspech si spájate s výkonom
    Radosť z práce? Môžete ho pocítiť len na chvíľu, keď dosiahnete svoj cieľ. Ale potom ho okamžite prevalcuje vidina ďalšej úlohy, ktorej sa okamžite ujmete. 

  • Kolegovia a spolupracovníci sú leniví
    Aspoň tak ich vnímate, pretože v porovnaní s vami v skutočnosti podávajú slabšie výkony. Nešetríte kritikou a váš šéf, ktorý si neuvedomuje, že ste závislí, vás podporuje. Teda až dovtedy, kým sa nezrútite...

Rozpoznanie problému ako prvý krok k úspešnej liečbe  

Workoholizmus je ako životný štýl neudržateľný a dôsledky sa skôr či neskôr dostavia. Medzi ne patria:  

  • problémy so spánkom, bolesti hlavy, chrbta, žalúdka, vysoký krvný tlak

  • nedostatok chuti do jedla alebo prejedanie sa

  • sklon viac fajčiť, piť alkohol, užívať lieky

  • problémy s pozornosťou a koncentráciou, úzkosť a depresia

  • nervozita, agresivita, nízke sebavedomie

  • syndróm vyhorenia, niekedy kolaps organizmu


Napriek príznakom workoholik nevidí problémy u seba. Skutočná liečba sa môže začať až vtedy, keď si uvedomí závažnosť problému a je ochotný pracovať na vyliečení.  

Samozrejme, na rozdiel od alkoholika alebo gamblera to má ťažšie, pretože prácu si nemôže zakázať. Môže ju len regulovať a udržiavať rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Workoholik v odvykacej liečbe sa teda naučí dodržiavať prísny pracovný čas, cielene venovať svoj záujem svojim záľubám a pozornosť svojej rodine a blízkym. Predovšetkým musí odhaliť korene svojej závislosti a pracovať na svojom vnútri. Terapia je v tomto prípade viac ako žiaduca. 

S cieľom eliminovať riziko workoholizmu venujú naši študenti veľkú pozornosť duševnej hygiene manažérov v rámci štúdia MBA, konkrétne v obľúbenom predmete Manažment osobného rozvoja. Uvedomujeme si, že len dodržiavaním týchto zásad môžeme byť efektívni a úspešní v práci bez toho, aby sme si uškodili v iných oblastiach života.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.