100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Technika Pomodoro: Ako zvýšiť svoju produktivitu pomocou 25-minútových intervalov

29. marec 2023
Technika Pomodoro: Ako zvýšiť svoju produktivitu pomocou 25-minútových intervalov

Mnohí z nás majú v práci veľa úloh a málokedy vedia, kde začať. Často trávime hodiny sedením a snažíme sa nájsť motiváciu na vykonanie práce. Práve tu môže pomôcť technika Pomodoro. Je to jednoduchý, ale účinný spôsob, ako si rozvrhnúť čas a zvýšiť svoju produktivitu.

Ako funguje?

Technika Pomodoro je založená na sústredení sa na konkrétnu úlohu počas 25 minút a tento časový blok sa nazýva "pomodoro". Po uplynutí tohto času si môžete urobiť 3-5 minútovú prestávku. Po každom štvrtom pomodore by mala nasledovať dlhšia prestávka, napríklad 20 až 30 minút.

Názov tejto techniky pochádza z talianskeho slova pre paradajku, pretože jej tvorca Francesco Cirillo používal na meranie času svoj kuchynský časovač v tvare paradajky. Mimochodom, zo svojho vynálezu urobil dobre rozbehnutú poradenskú firmu.

Ako používať túto techniku?

  • Vyberte si úlohu, ktorú chcete dokončiť.

  • Nastavte časovač na 25 minút a pracujte na úlohe bez prerušenia.

  • Po uplynutí 25 minút si urobte 3-5 minútovú prestávku.

  • Po každom štvrtom pomodore si urobte dlhšiu prestávku, napríklad 20 až 30 minút.

  • Pokračujte v práci, kým úlohu nedokončíte.

Čo ak ma niečo vyruší?

Ak vás počas práce na úlohe vyruší iná myšlienka, odporúčame vám, aby ste si ju zapísali na kúsok papiera, ale nezdržiavali sa ňou. Obdobie pomodoro je nedeliteľné a ak vás vyruší viac ako raz, musíte prestať. Ak však úlohu vyriešite pred koncom pomodora, môžete sa k nápadu vrátiť alebo pracovať na prípadnom zlepšení úlohy.

Prečo to funguje?

Táto technika funguje, pretože sa sústredíme na jednu úlohu na obmedzený čas, čo nám pomáha zostať sústredení a produktívni. Okrem toho nám pravidelné prestávky pomáhajú udržať pozornosť a zlepšujú našu schopnosť učiť sa a spracovávať informácie.

Ďalšou výhodou tejto techniky je, že nám pomáha plánovať a organizovať náš čas. Rozdelenie práce na krátke časové úseky (pomodro) nám umožňuje efektívnejšie využívať čas a vyhnúť sa zbytočnému odkladaniu.

Používanie tejto techniky môže byť prospešné nielen v práci, ale aj pri štúdiu, písaní eseje alebo pri riešení akéhokoľvek projektu, ktorý si vyžaduje sústredenie a pozornosť.

Táto technika tiež pomáha bojovať proti únave a vyhoreniu. Mnoho ľudí sa snaží pracovať nepretržite počas celého dňa, čo môže viesť k vyčerpaniu a strate motivácie. Technika Pomodoro vám umožňuje robiť pravidelné prestávky, vďaka ktorým môžete obnoviť svoju energiu a znovu sa sústrediť na prácu.

V neposlednom rade vám táto technika umožňuje sledovať váš pokrok. Každé dokončené pomodoro je malým úspechom, ktorý vás posúva bližšie k dokončeniu celej úlohy, čo môže zlepšiť vašu motiváciu a sebadôveru.

Ako jednoducho merať a sledovať svoj pokrok?

Existuje mnoho mobilných aplikácií, ktoré vám pomôžu implementovať techniku Pomodoro do vašej každodennej práce. Tieto aplikácie vám umožňujú nastaviť časové intervaly na prácu a prestávky a sledovať svoj pokrok v reálnom čase. Medzi najobľúbenejšie aplikácie pre techniku Pomodoro patria napr:

  • Focus Keeper - táto aplikácia je k dispozícii pre iOS a Android. Môžete si nastaviť dĺžku pracovného bloku a dĺžku prestávky a aplikácia vás upozorní, keď je čas na zmenu. Má aj funkciu štatistík, ktorá vám umožní sledovať vašu produktivitu.

  • Pomodoro Tracker - táto aplikácia je k dispozícii online a je zadarmo. Môžete si nastaviť dĺžku pracovného bloku, dĺžku prestávky a počet opakovaní a aplikácia vás upozorní, keď je čas na zmenu. Má aj funkciu histórie, ktorá vám umožní sledovať vaše predchádzajúce výsledky.

  • Tide - táto aplikácia je k dispozícii pre systémy iOS a Android. Môžete si vybrať z rôznych zvukov a vizuálnych efektov pre rôzne úlohy, ako je práca, štúdium alebo relaxácia. Môžete si tiež nastaviť dĺžku pracovného bloku a prestávok a aplikácia vám umožní sledovať váš pokrok.

Tieto aplikácie uľahčujú používanie techniky Pomodoro na mobilnom zariadení, vďaka čomu môžete byť produktívnejší kdekoľvek a kedykoľvek.

Záver

Technika Pomodoro je jednoduchý, ale účinný spôsob, ako zvýšiť svoju produktivitu a organizovať si čas. Pomáha vám udržať si sústredenie a motiváciu a zlepšuje vašu schopnosť učiť sa a spracovávať informácie. Využívanie tejto techniky môže byť prospešné v mnohých oblastiach vášho života, od práce cez štúdium až po riešenie projektov. Preto neváhajte a vyskúšajte ju na vlastnej koži! A ak chcete svoje znalosti techník time managementu ďalej rozvíjať, ideálnou voľbou je pre vás aj online štúdium MBA, kde sa v kurze Manažment osobného rozvoja naučíte, ako efektívnejšie využívať svoj čas.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.