100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Čo je pravda a čo nie? 7 najčastejších mýtov o štúdiu MBA

15. marec 2023
Čo je pravda a čo nie? 7 najčastejších mýtov o štúdiu MBA

Uvažujete o štúdiu MBA, ale z nejakého dôvodu sa dozviete, že to nie je pre vás. Ale ste si istí? O štúdiu MBA existuje mnoho rozšírených, ale nepravdivých predstáv. Vybrali sme pre vás tie najčastejšie.

1. Je príliš neskoro, nie som dosť starý

Skutočnosť: Na štúdium nie je nikdy neskoro! 

Kto hovorí, že MBA je len pre mladých? Odhliadnuc od toho, že pracovný vek sa vo všeobecnosti stále predlžuje a spolu s ním sa posúvajú hranice (nielen profesijnej) zrelosti - takže 50-ročný človek uvažuje skôr o kariérnom postupe ako o odchode do dôchodku - je titul MBA vhodný naozaj pre každého.

Je faktom, že s vekom je ťažšie absorbovať teoretické vedomosti, ale rastie schopnosť logického myslenia. Využite šancu dať svojmu mozgu pravidelne zabrať, zahreje to aj vaše sebavedomie. Iste, v päťdesiatke je potrebné väčšie odhodlanie vykročiť zo zabehnutých koľají ako v tridsiatke, ale odmena je sladká. Študovať znamená rozširovať si pole pôsobnosti. Obohatíte svoj život, budete mať prehľad o nových trendoch a získate know-how, ktoré môžete využiť vo svojej profesii a podnikaní. 

Aby som uviedol konkrétne čísla, napríklad na CEMI študuje celých 56 % študentov vo veku 41 - 60 rokov a 32 % je vo veku 31 - 40 rokov. A len pre zaujímavosť, náš najstarší absolvent mal dokonca 81 rokov! To je dôkaz, že študovať sa dá naozaj v každom veku!

2. MBA je titul, ktorý ocenia len manažéri

Skutočnosť:  MBA sa oplatí každému, kto sa nezaobíde bez manažérskych znalostí.

MBA je titul skutočne vhodný pre ľudí na manažérskych pozíciách. Patria sem však nielen manažéri, ale aj majitelia malých a stredných firiem, podnikatelia a starostovia obcí. Títo všetci potrebujú manažérske znalosti, preto ocenia špecializované vzdelanie, ktoré MBA poskytuje. Samozrejme, dôležitý je individuálny prístup k štúdiu. 

MBA je však ideálne aj pre tých, ktorí sa chcú vypracovať na riadiace pozície. V tomto prípade je MBA ideálnym odrazovým mostíkom, pretože vám poskytne konkurenčnú výhodu na trhu práce a otvorí dvere k postupu na vyššie manažérske pozície.

3. Nemôžem študovať MBA, ak nemám vysokoškolský titul

Skutočnosť: Na štúdium MBA nepotrebujete vysokoškolský titul. 

Je pravda, že MBA je o odbornom vzdelávaní pre tých, ktorí sa uchádzajú o manažérske pozície alebo už na nich pracujú. A takíto ľudia sú často absolventmi vysokých škôl. Pravdou však je, že MBA môžete študovať aj bez vysokoškolského titulu. 

Jedinými podmienkami pre štúdium MBA je maturita a prax, teda vaša súčasná profesionálna kariéra. MBA nenahrádza vysokoškolské vzdelanie, je to kariérne vzdelanie, ktoré ho dokonale dopĺňa. Ako už bolo povedané, zameriava sa na praktické problémy, takže ide o skúsenosti, nie o vaše vedomosti získané na akademickej pôde. Napríklad na CEMI študuje 73 % ľudí s vysokoškolským vzdelaním a 27 % ľudí so stredoškolským vzdelaním.

4. Prečo by som mal sedieť v škole, keď sa môžem učiť v práci 

Skutočnosť: Keď študujete MBA, riešite aktuálne problémy vo svojej firme alebo v zamestnaní. 

Prax je samozrejme skvelým učiteľom, ale nevyhnete sa ani pokusom a omylom, ktoré bývajú dosť drahé a v konečnom dôsledku zbytočné. Ako dobrí šéfovia sa bez dobrých znalostí manažmentu nezaobídete. A vzdelanie v oblasti manažmentu vám ho poskytne bez toho, aby ste museli tápať v tme, zložito hľadať a strácať čas a schopných zamestnancov.

Navyše štúdium MBA na CEMI je koncipované veľmi prakticky a každý študent sa zaoberá konkrétnymi problémami, ktoré ho v práci pália. Počas štúdia zistíte, v čom sa potrebujete zlepšiť, a potom na tom pracujete pri písaní seminárnych prác z jednotlivých predmetov a záverečnej práce. Nejde teda o bifľovanie vedomostí, ale o prípadové štúdie a diskusie o skutočných situáciách, ktoré potrebujete riešiť vo svojej profesii. Navyše s nami naozaj nebudete sedieť v učebni, celé štúdium prebieha plne online.

5. Štúdia je v angličtine, ktorú veľmi dobre neovládam

Skutočnosť: niektoré predmety sa vyučujú v cudzom jazyku, ale väčšina je v češtine.

Až na dve výnimky sú všetky kurzy, ktoré môžete študovať na CEMI, v češtine. Prvou výnimkou je kurz Global Business Leadership, ktorý poskytuje znalosti z medzinárodného podnikania a prednášajúcimi sú odborníci z mnohých krajín, z USA, Francúzska, Talianska, Brazílie, Španielska alebo Írska. Druhý kurz, Marketing Management and International Business, je tiež vyučovaný zahraničnými lektormi, ktorí vám pomôžu stať sa odborníkmi na marketing a obchod na medzinárodnej úrovni.

6. Som veľmi zaneprázdnený a nemám čas dochádzať do školy

Skutočnosť: celé štúdium prebieha online. 

Všetci naši študenti sú zaneprázdnení ľudia s rodinami, ktorí sa chcú venovať svojim koníčkom. Preto tomu prispôsobujeme štúdium, ktoré, samozrejme, nie je jednoduché, ale dá sa absolvovať kompletne online. 

Nemusíte teda dochádzať, hľadať si ubytovanie, brať si dovolenku. Študujete, kedykoľvek máte voľnú chvíľu, odkiaľkoľvek chcete, z kancelárie, z obývačky alebo dokonca z pláže na druhom konci sveta. Kontakt s lektormi, študijným oddelením a vašimi spolužiakmi prebieha v našom e-learningovom systéme. Nájdete v ňom všetky materiály a môžete prostredníctvom neho aj odovzdávať všetky svoje práce. Lektori, s ktorými ste najčastejšie v kontakte prostredníctvom e-mailu alebo videohovoru, sú vám k dispozícii podľa potreby. Na úvodnom školení sa môžete zúčastniť osobne, len ak si to želáte.

7. Nemám na to peniaze

Skutočnosť: Celú sumu si môžete rozdeliť na niekoľko prijateľných splátok.  

Školné za MBA určite nepredstavuje vo vašom rozpočte zanedbateľnú sumu, ale nemusíte zaplatiť celú sumu naraz. Máte možnosť rozložiť si financovanie na 12 mesačných splátok - a verte, že nebudete jediní. Treba tiež dodať, že niektorým študentom na školné prispievajú ich zamestnávatelia. Ak uvažujete o štúdiu MBA, skúste sa na túto možnosť opýtať svojho zamestnávateľa.

Predovšetkým je dobré považovať tieto peniaze za investíciu do svojej budúcnosti, ktorá sa vám skôr či neskôr vráti. Samozrejme, závisí to od vášho úsilia, ale s istotou možno povedať, že štúdiom MBA si môžete počas svojich pracovných rokov zarobiť až milióny korún navyše. A to je slušná návratnosť, však?

 
Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.