100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Kreativita je ako sval, ktorý treba trénovať

11. apríl 2023
Kreativita je ako sval, ktorý treba trénovať

Žiadna úspešná spoločnosť sa nezaobíde bez jedinečných nápadov a originálnych riešení. Kreatívni ľudia, či už ako potenciálni šéfovia alebo radoví zamestnanci, sú na trhu práce vyhľadávaným tovarom. Kreatívny však môže byť každý. Čo je na to potrebné?

Kreativitu si spájame s umením, ale väčšinou žijeme v presvedčení, že kreativitu prisudzujú porotcovia len vybraným jedincom. Skrátka, buď ju máte, alebo nemáte. Je to pravda? Nie je. Všetci sa rodíme ako tvorcovia a ide len o to, či túto schopnosť rozvíjame, alebo sa ňou necháme brzdiť. Nejde o umenie, narodili sme sa, aby sme tvorili svoj život.

Tvorivosť teda nie je talent. Je to spôsob myslenia, ku ktorému získame prístup, keď sa zbavíme obmedzení a zábran a vrátime sa k hravosti a prirodzenosti. Pýtate sa, kde a kedy sa objavili tieto neželané prekážky? Získali sme ich s vekom. Všetci sme sa niekedy hrali a tvorili tak, ako to dokážu len malé deti. Boli sme plne ponorení do procesu, nadšení a zapálení. Ale potom prišla škola.

Škola, známky, porovnania

A škola, to sú známky, ktoré vnášajú do hry hodnotenie, porovnávanie a strach, že sme horší ako Janice alebo Peter. Vlastne je to jasné, pretože oni dostali od učiteľa päťku, zatiaľ čo my dvojku. Zrazu je zdanlivo objektívne dokázané, kto vie a kto nie.  
Navyše sme sa v škole naučili počúvať autority. Čo je dôležité, ale len ak poslušnosť nepreváži nad autenticitou a sebavyjadrením. Aj keď je dnešná škola trochu iná ako pred 30 rokmi, mnohé zlozvyky zostávajú.

To, čo si odnesieme zo školy, si ponecháme aj v dospelosti. Vidíme niečo obdivuhodné a hneď si myslíme: "To nedokážem. Bojíme sa to skúsiť, lebo čo ak sa nám to nepodarí? Pre istotu len pokračujeme v tom istom smere, kde nič nepokazíme, ale ani nič nezískame. Stereotyp nás prepína na autopilota. V práci plníme zadané úlohy, snažíme sa vyhovieť nadriadeným, vsádzame na istotu.

To však neznamená, že nemôžeme vzkriesiť pochované nadšenie a detskú tvorivú energiu. Kreativita je ako sval. Ak ho nepoužívame, ochabuje. Keď jej však venujeme pozornosť, ožíva.

Nápady majú svoj vlastný životný štýl 

Sedíte za stolom a nič vás nenapadá? Pravdepodobne preto, že ste v strese, máte plnú hlavu a veľmi sa snažíte. Nápady však nemajú rady kŕče a prílišná snaha ich odrádza. Radi sa správajú ako hostia, ktorí prídu nečakane, keď sa hostiteľ uvoľní a začne robiť niečo iné. 

Odborníci preto radia vypnúť, ľahnúť si na gauč a nerobiť vôbec nič. Ďalšou možnosťou je uvoľniť sa činnosťou, ktorá vás vyvedie z miery: pustite si hudbu, začnite upratovať skrine, choďte si zabehať. A uvidíte sami - možno si na "to" spomeniete vo vani, v parku, v električke alebo dokonca na dovolenke. Pri meditácii, umývaní vlasov, varení večere. Večer pred spaním, ráno po prebudení. Niektorým ľuďom pomáha aj čítanie inšpiratívneho textu, rozhovor s niekým, kto ich núti premýšľať... Preto majte vždy pri sebe ceruzku a papier, aby ste si myšlienku mohli zapísať. Nezabúdajte však, že ľudský mozog pracuje buď analyticky, alebo kreatívne, nedokáže robiť oboje naraz.

Robte to inak ako predtým

Kreativita znamená pozerať sa na veci inak. Nezvyčajný pohľad a rutina jednoducho nejdú dokopy. Takže vystúpenie z komfortnej zóny je nevyhnutné. Ale ten vzrušujúci pocit, že ste opäť kreatívni, bude stáť za to!

Vyskúšajte nové veci

Prebuďte v sebe detskú zvedavosť (som zvedavý, kam povedie táto cesta), odvahu experimentovať (ako bude chutiť toto jedlo, keď doň pridáte exotické korenie), túžbu vyskúšať nepoznané (vždy ste sa chceli naučiť salsu), robiť známe veci novým spôsobom (sadnúť si pri večeri na inú stoličku ako zvyčajne, uvariť si kávu do iného hrnčeka atď.) Veľké experimenty sa počítajú, ale aj malé zmeny. Najdôležitejšie je vykoľajiť sa! 

Dovoľte si robiť chyby

Možno sa stratíte v neznámej štvrti, spálite si ústa čili papričkami, stúpite partnerovi na nohy pri tanci. No a čo? Chyby nie sú dôkazom zlyhania, ale príležitosťou na rast. Ako by vám povedala väčšina úspešných vynálezcov, ich cesta k významnému objavu bola vydláždená neúspešnými pokusmi a omylmi. Neboli oveľa múdrejší ako ostatní, ale nebáli sa zlyhať.

Prijať neistotu

Veľkým nepriateľom kreativity je kontrola. Snaha čokoľvek kontrolovať so sebou prináša zovretie, odhodlanie, boj - a zablokovanie predstavivosti. Nikto vám nesľúbi, že nápad príde zajtra o štvrtej ráno. Prijmite, že teraz jednoducho neviete, ale robíte všetko pre to, aby ste to zmenili. Verte, že nápad príde. A sústreďte sa najprv na kvantitu, bez posudzovania, kvalita príde časom.

Ak podnikáte a chcete, aby vaša firma patrila medzi inovatívne, vytvorte pre svojich zamestnancov správnu atmosféru a podmienky - o tom je MBA štúdium (ktoré sa naozaj nepodobá na školu, o ktorej sme hovorili). Podporujte odvahu svojich ľudí, ich nadšenie pre vec a ich túžbu po zmene. Ide o to, aby sa nebáli robiť vlastné rozhodnutia, aj keď sa ukáže, že nie sú najšťastnejšie. Dať im dostatok slobody. A aby sa nebáli prichádzať s vlastnými nápadmi, aj keď sú kontroverzné, polovičaté alebo nezmyselné. A aby ich dokázali bez obáv prezentovať aj vám a vašim kolegom. Veď na čo je dobré to najoriginálnejšie riešenie, ak si ho jeho autor zo strachu nechá pre seba!

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.