100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

ESG: Ako povinné meranie udržateľnosti a spoločenského dopadu ovplyvní firmy?

17. august 2022
ESG: Ako povinné meranie udržateľnosti a spoločenského dopadu ovplyvní firmy?

Dopady environmentálnych, sociálnych a správnych otázok (ESG) na podnikanie spoločnosti vyvolávajú rastúce obavy – a to ako investorov, tak i spotrebiteľov, vlád a ďalších zúčastnených strán. Väčšina spoločností je vystavených mnoho otázkam ESG, preto je dôležité určiť, ktoré z nich sú najpodstatnejšie a pochopiť, ako ovplyvňujú podnikanie.

Firmy – bez ohľadu na veľkosť, alebo odvetvie – sú vystavené nefinančným faktorom, ktoré môžu ovplyvniť ich podnikanie. Medzi ne patrí hlavne environmentálne, sociálne a riadiace faktory (ESG), ktoré sa používajú k meraniu udržateľnosti a spoločenského dopadu spoločnosti.

Neznalosť toho, ktoré faktory podnikania sú podstatné, môže viesť k neefektívnemu riadeniu a v konečnom dôsledku negatívne ovplyvniť prevádzku spoločnosti, fluktuáciu zamestnancov i finančnú výkonnosť.

Čo presne sa skrýva pod skratkou ESG, prečo je ESG pre firmy teraz dôležitejšia než kedykoľvek predtým, aký je význam environmentálnych, sociálnych a riadiacich faktorov podnikania a ako ich efektívne riadiť?

Čo je to ESG?

Skratka ESG v podnikovom kontexte znamená „Environmental, Social and Corporate Governance“ – a týka sa otázok životného prostredia, spoločnosti a riadenia. V preklade do zrozumiteľnej slovenčiny sa jedná o zodpovedné správanie firiem vo vzťahu k životnému prostrediu, spoločnosti i k riadeniu rizík.

Environmentálne, sociálne a správne záležitosti každého podniku sú vzájomne prepojené a medzi investormi, tvorcami politík a ďalšími kľúčovými zúčastnenými stranami v poslednej dobe získali väčší význam. Sú totiž považované za spôsob, ako ochrániť podniky pred budúcim rizikom a takisto slúžia ako spôsob, akým sociálne uvedomelí investori overujú potenciálne investície.

Základné faktory ESG

ESG označuje tri hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú udržateľnosť spoločnosti:

  • Environmentálny faktor („E“) sa zaoberá dopadom spotreby zdrojov akéhokoľvek podniku na životné prostredie, ako je uhlíková stopa, vypúšťanie odpadových vôd a ďalšie činnosti ovplyvňujúce životné prostredie. Environmentálny aspekt je obzvlášť dôležitý v súčasnej dobe, kedy sa spoločnosti po celom svete snažia splniť environmentálne požiadavky Parížskej dohody a zastaviť nevratné zmeny klímy. Tí, ktorí svoje emisie znižujú, zaznamenávajú v priebehu času nárast výnosov.

  • Sociálny faktor („S“) sa sústreďuje na to, ako podnik spolupracuje s komunitami, v ktorých pôsobí. Skúma takisto interné politiky týkajúce sa napríklad inklúzie, vzťahov spoločnosti so zamestnancami, zákazníkmi a ďalšími zainteresovanými stranami. Zdravie a bezpečnosť na pracovisku, bezpečnosť a kvalita výrobkov a ochrana spotrebiteľov sú ďalšie z mnoho iných sociálnych faktorov, ktoré sa berú v úvahu.

  • Faktor riadenia rizík („G“ z anglického Governance) sa týka interných postupov a politík, ktoré vedú k efektívnemu rozhodovaniu a dodržovaniu právnych predpisov. Do správy riadenia spadá napríklad zloženie správnej rady, odmeňovanie a dohľad nad vedúcimi pracovníkmi spoločnosti, dodržovanie práv akcionárov a ďalšie.  

Aký je význam ESG?

ESG je vnímaný ako alternatívny prístup k riadeniu rizík. Vzhľadom k nárastu dopytu po environmentálnych a sociálnych zmenách v priebehu niekoľkých ďalších desaťročí, investori stále častejšie vkladajú svoj kapitál do spoločnosti, o ktorých si myslia, že sa im podarí tieto zmeny vytvoriť. Jedná sa o jeden z významných faktorov pri rozhodovaní investorov, ale takisto i bánk.

Reportovanie ESG mimo iné zamedzí i nekalým praktikám, ako je napríklad greenwashing – teda vytváranie falošného dojmu, alebo poskytovanie zavádzajúcich informácií o tom, že výrobky spoločnosti sú šetrnejšie k životnému prostrediu.

ESG takisto dlhodobo uľahčuje rast obratu, priťahuje talenty, znižuje náklady a vytvára pocit dôvery medzi spotrebiteľmi.

Ako ESG ovplyvní podnikanie?

Vzhľadom k tomu, že je ESG relatívne nový pojem, ktorý s prvý krát objavil len v roku 2006, ako súčasť Princípov o zodpovednom investovaní vydaných OSN, české i slovenské firmy o kritériách ESG zatiaľ príliš nevedia.

Každopádne ak bude schválená novelizácia európskej smernice týkajúca sa sociálnej zodpovednosti podnikov (Corporate Social Responsibility Directive (CSRD)), potom budú musieť spoločnosti začať informovať o tom, ako sa ich činnosť prejavuje na životnom prostredí a sociálnom prostredí a aké prístupy aplikujú k zaisteniu podnikovej udržateľnosti.

Veľké spoločnosti s obratom nad 50 miliónov eur a s viac než 250 zamestnancami budú musieť podávať tzv. ESG reporting – a to už od 1. Januára 2023. Táto povinnosť by sa od roku 2026 mala rozšíriť i na malé a stredné firmy. Je teda načase začať sa pripravovať. Administratívna záťaž spracovania reportov môže byť veľká – a to hlavne práve pre malé a stredné podniky. Viac mene ich včasná implementácia môže na druhú stredu znamenať konkurenčnú výhodu a posilniť dôveru ako zákazníkov, tak i obchodných partnerov.

Ako účinne riadiť ESG?

  • Spôsob, akým spoločnosti riešia konkrétne významné otázky ESG, závisí na ich prevádzkovom prostredí, zdrojoch, lokalite a ďalších aspektoch podnikania. Existujú však niektoré spoločné opatrenia, ktoré môžu všetky spoločnosti prijať, aby identifikovali a účinne riadili ESG vo svojom podnikaní.

  • Vytvorenie vzdelávacích a školiacich programov v oblasti ESG pre manažment a zamestnancov.

  • Stanovenie referenčných hodnôt pre svoje kľúčové faktory výkonnosti a vytýčenie relevantných cieľov pre zlepšenie.

  • Zavedenie dohľadu nad dodržovaním ESG, ktorý má najväčší dopad na firmu a zainteresované strany.

  • Vytvorenie príslušných zásad a programov ESG a usilovanie o externú certifikáciu (napríklad certifikát ISO), alebo o pozitívny ESG rating.

  • Využívanie nástrojov udržateľného financovanie k rozvoj aktív a projektov s pozitívnym environmentálnym a sociálnym prínosom.

  • Dôsledné zverejňovanie informácií o súvisiacich stratégiách ESG a pokroku v plnení cieľov vo výročných správach CSR (Spoločný reportovací štandard), ESG, alebo integrovaných správach.

Záverom

Bez ohľadu na obchodný model, alebo odvetvie činnosti sa každá firma stretne s otázkami ESG, ktoré sú podstatné pre jej finančnú výkonnosť, dopad na spoločnosť a najdôležitejšie zainteresované strany. Efektívne riadenie týchto otázok a s nimi spojených rizík prispeje k vyššej hodnote podniku. Na riešenie otázok spojených s ESG sa môžete zamerať napríklad vo svojej diplomovej práci v rámci online MBA štúdia.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.