100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 3.329 € - PRIHLÁSENIE DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Čo je mentoring a je pre vás vhodný?

1. marec 2023
Čo je mentoring a je pre vás vhodný?

Začínate podnikať, zmenili ste odbornosť, povýšili vás v práci. To sú niektoré zo zlomových momentov, keď by sa vám hodili najmä informácie a skúsenosti niekoho, kto sa v danej oblasti vyzná lepšie. Práve na to je tu mentor. Mentor nerobí rozhodnutia za vás, ale delí sa s vami o know-how.

Možno máte mentora bez toho, aby ste o tom vedeli. Ako inak opísať suseda, ktorý s vami minule diskutoval o tom, či by ste nemali ukončiť váš vzťah. Sama bola nedávno v rovnakej situácii, no napriek tomu vám neradila ani nevnucovala svoje presvedčenie. Len vás vypočula, ponúkla vám svoje skúsenosti - a tým vás nechtiac nasmerovala k vašej vlastnej odpovedi na pálčivú otázku.

Podobne môže mentoring prirodzene fungovať v akejkoľvek oblasti života. Vaším mentorom v práci môže byť nadriadený, s ktorým denne úzko spolupracujete - bez toho, aby ste niektorý z vás použili tento výraz. Ale samozrejme si môžete mentora nájsť aj cielene.

Žiadna otázka nie je hlúpa

Podstatou mentoringu je profesionálny vzťah medzi dvoma ľuďmi. Mentor odovzdáva mentorovanému svoje vedomosti, rady a skúsenosti, t. j. svoje vlastné cenné know-how. A je tu aj rozmer "sebarozvoja", v ktorom mentor tiež povzbudzuje a motivuje. Pomáha menteeovi nájsť skrytý potenciál, objaviť nevyužité schopnosti, objaviť jeho jedinečnosť.

Na oplátku očakáva záujem a ochotu učiť sa a napredovať. Mentee si musí stanoviť cieľ, na ktorom bude pracovať s mentorom po svojom boku. Nie je v úlohe pasívneho žiaka, naopak, je to mentee, kto aktívne iniciuje stretnutia (niekedy raz týždenne, inokedy raz mesačne, v závislosti od dohody), zaujíma sa a plní úlohy, ktoré mu mentor zadá. Ak nie je ochotný pracovať a dodržiavať termíny, zbytočne oberá mentora o čas a podráža si nohy.

Keďže ide o vzťah založený na dôvere, mentee sa môže pýtať na čokoľvek. Neexistuje nič také ako hlúpa otázka! Mentor by mal aktívne počúvať, podporovať zvedavosť menteeho a poskytovať spätnú väzbu. Nemal by menteeho kritizovať ani mu hovoriť, čo má robiť. To nevylučuje zdieľanie výslovne praktických rád, tipov, techník a kontaktov.

Kde a ako nájsť dobrého mentora

Najčastejšie sa stretávame s odborným mentoringom, ktorý spočíva v osvojení si určitých zručností, a s manažérskym mentoringom, pri ktorom mentor pomáha menteeovi "usadiť sa" na novej manažérskej pozícii. Nemusí nevyhnutne platiť, že mentor je v dvojici ten služobne starší. Existuje aj tzv. reverzný mentoring, keď mladší mentoruje staršieho. Prinajmenšom pri využívaní moderných technológií alebo sociálnych sietí bývajú mladšie generácie silnejšie v kádrovaní.

Mentoring nie je finančne náročný a môže ho využívať každá spoločnosť bez ohľadu na jej veľkosť. Je vhodný pre zamestnancov, ktorí chcú kariérne napredovať, ale aj pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí potrebujú dať svojmu podnikaniu impulz. Ak hľadáte mentora, najprv si premyslite, čo presne od neho potrebujete. A vyberte si takého, s ktorým sa dokážete stotožniť na ľudskej úrovni. Nie je na škodu dohodnúť si krátke skúšobné stretnutie, aby ste zistili, ako dobre sa k sebe hodíte. A kde hľadať mentora?

  • Oslovte každého, koho profesionálne skúsenosti vás zaujímajú.

Možno je niekto taký vo vašom okolí. Ak vás pozná, dôveruje vám a vidí vo vás potenciál, tým lepšie!

  • Obráťte sa na niektorú z organizácií, ktoré ponúkajú mentoring

Záleží na oblasti, ktorá vás zaujíma. Napríklad Minerva 21 alebo Femme Palette sa zameriavajú na mentoring špeciálne pre ženy.

  • Prihláste sa na sieťové podujatie

Na takomto stretnutí ide predovšetkým o networking, takže nikoho z prítomných neprekvapí, ak ho oslovíte ako potenciálneho mentora.

  • Porozhliadnite sa po sieti LinkedIn

Je to profesionálna sociálna sieť, takže koncentrácia profesionálov je vysoká. Určite aj vo vašom odbore. Ako efektívne využívať LinkedIn sa dozviete napríklad v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

  • Začnite štúdium MBA

Úloha lektorov MBA na CEMI je veľmi podobná úlohe mentorov - môžete s nimi individuálne konzultovať reálne problémy z praxe a získať užitočné rady, tipy alebo postupy, ako danú situáciu riešiť.

Mentoring nie je koučovanie

Mentoring sa často zamieňa s koučovaním. Je pravda, že kouč aj mentor pomáhajú druhým napredovať v profesionálnej aj osobnej oblasti, ale pristupujú k tomu trochu inak.

Kouč kladie otázky, opakuje a sumarizuje to, čo bolo povedané, a povzbudzuje klienta, aby našiel odpovede na svoje vlastné otázky. Na to, aby kouč dobre vykonával svoju prácu, nemusí byť odborníkom v oblasti klienta. Kouč teda nie je mentor, ale ani terapeut, psychológ alebo učiteľ. Ak sa u nás prihlásite na štúdium MBA, zažijete to na vlastnej koži. Koučovanie je na CEMI samostatným predmetom a vyučuje ho certifikovaný kouč.

Pokiaľ ide o mentoring, ani mentor nehovorí menteeovi, čo má robiť. Ale zdieľaním vlastných skúseností povzbudzuje menteeho, aby našiel vlastnú cestu a hľadal vlastné riešenie problému. Niekedy je užitočné mať oboch, mentora aj kouča. Ak ste napríklad odhodlaní začať podnikať, mentor vám pomôže zistiť, ako na to, a kouč vám dodá odvahu. Viac hláv vždy vie!

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.