100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Čo je biohacking a ako ho praktizovať?

17. máj 2023
Čo je biohacking a ako ho praktizovať?

Biohacking je komplexný súbor techník, návykov a úprav, ktoré nám pomáhajú cítiť sa lepšie v tele aj v mysli. Čo je dôležité, pretože len tak môžeme naplniť svoj potenciál v práci a v živote všeobecne. Ako na to?

Biohacking je o pochopení nášho tela a mysle, aby sme mohli ovplyvniť ich fungovanie. Ak to dokážeme, čo za to získame? Viac energie, lepší spánok, sústredené a ostré myslenie, silnú pamäť, intenzívny odpočinok, vyššiu produktivitu, silnejšiu imunitu, vyrovnané hormóny, dlhovekosť... Lákavé ciele, však? A, samozrejme, nie sú to všetky.  

Nie náhodou sa biohacking zrodil vďaka manažérom a podnikateľom, ktorí chceli získať čo najviac zo svojho podnikania pri minimálnom čase a úsilí. Jedným z prvých vyznávačov biohackingu bol Steve Jobs, známy svojím úsporným prístupom k obliekaniu a bývaniu, ako aj prísnou diétou. Oslobodilo ho to od každodenných zbytočných dilem, vďaka čomu mal viac energie a priestoru na kreatívnu prácu.

Využívanie technologických pomôcok, aplikácií, doplnkov stravy a využívanie najnovších výsledkov vedeckého skúmania ľudského tela dáva biohackingu moderný šat. Z veľkej časti však tento trend zahŕňa aj tradičné metódy a postupy, ako sú meditácia, dychové cvičenia, sauna, pôst, pobyt v prírode atď.

Napriek kvalitnému spánku vlak nejazdí

Dostatok spánku je základom biohackingu, bez neho nám na krk dýchajú metabolické a kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sťažujú zhadzovanie nadbytočných kilogramov a naberanie svalovej hmoty. Otázka znie, koľko hodín spánku kto potrebuje? Je to individuálne, takže nezostáva nič iné ako testovať.

A do hry vstupuje aj kvalita spánku, kde pomáha redukovať škodlivé modré svetlo vyžarované obrazovkami a monitormi, ktoré mýlia naše biologické hodiny. Pred spaním je dobré venovať sa činnosti, ktorá podporuje relaxáciu (čítanie knihy, meditácia, krátke strečingové cvičenia).

Tip: Oura Ring je prsteň so zabudovanou inteligentnou technológiou, ktorá dokáže dohliadať na optimálnu dĺžku a kvalitu spánku. Červené okuliare alebo prepnutie mobilného zariadenia do režimu čítania potom môžu pomôcť s filtrovaním modrých lúčov.

Skúste to bez cukru

Palivom pre naše telo je vyvážená strava ako ďalší pilier, na ktorom stavia biohacking. Správne vyživené telo zabezpečí okrem iného aj dobré kognitívne funkcie. Biohackeri sa preto snažia vyhýbať priemyselne spracovaným potravinám a uprednostňujú produkty v bio kvalite.

Veľkou témou je vynechanie jednoduchých cukrov. Dôležitá je starostlivosť o črevný mikrobióm, ktorý ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu a hladinu energie. Dodajme, že bez doplnkov stravy sa biohacking nezaobíde.

Tip: Požiadajte svojho lekára o test potravinovej intolerancie. Zistíte prípadné alergie a dozviete sa, na čo všetko vaše telo zle reaguje bez toho, aby ste si to uvedomovali.

Dýchajte a opaľujte sa

Boli sme stvorení na pohyb a pobyt vonku. Neexistuje žiadny predpis na to, kedy a ako by ste sa mali hýbať; vyberte si aktivitu, ktorá je pre vás príjemná a nezaťažuje vaše zdravie. Skáčte na trampolíne, plávajte v rybníku, choďte do posilňovne alebo sa len tak prejdite po parku. Jednoducho čokoľvek. A ak chcete, pokojne si svoju fyzickú aktivitu merajte v aplikácii alebo na inteligentných hodinkách. Za málo námahy získate veľa - príval energie.

Opustite klimatizovanú kanceláriu a vydýchaný byt a pravidelne vychádzajte von. Slnečné lúče vám dodajú vitamín D, psychicky si oddýchnete pri speve vtákov a s vôňou lesa alebo čerstvo pokosenej trávy získate toľko potrebný kyslík.  

Tip: Vyskúšajte vedomé prechádzky v prírode. Venujte plnú pozornosť svojmu dýchaniu a pohybom tela, svalov a kĺbov počas 10 minút. Cíťte svoje nohy, vnímajte, ktoré svaly pri chôdzi zapájate, ako sa darí vašim bokom a chrbtu.

Uvedomujte si, za čo pociťujete vďačnosť

V živote máme tendenciu všímať si viac to, čo vnímame ako negatívne, a zanedbávať to dobré. Skúste to naopak. Venujte zámernú pozornosť tomu, čo máte, čo ste urobili a čo ste dosiahli.

Vďačnosť zvyšuje sebavedomie a radosť zo života a pozitívny postoj má potom zásadný vplyv na činnosť mozgu.

Tip: Každý večer si zapíšte, čo vám urobilo radosť a za čo ste vďační. Možno budete prekvapení, aký dlhý "zoznam" si vytvoríte.

Čo ďalej?

Samozrejme, biohacking ponúka mnoho ďalších spôsobov, ako pracovať na naplnení svojho potenciálu, hoci spánok, cvičenie a výživa zostávajú najdôležitejšie. Možno si však obľúbite aj ďalšie aktivity, ako napríklad sprchovanie studenou vodou, saunovanie a používanie byliniek a nootropík - doplnkov stravy, ktoré ovplyvňujú činnosť mozgu. Vyberte si, čo vás oslovuje, a nenúťte sa do ničoho, čo vám nevyhovuje. Nebojte sa používať technologické pomôcky, ale nezabudnite cítiť svoje telo a počúvať svoju intuíciu.

Aj štúdium MBA vám pomôže naplniť váš potenciál a v priebehu štúdia nájdete množstvo podnetov na sebarozvoj vrátane tipov na užitočnú literatúru.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.